Τσάι με φύλλα μουριάς για την προστασία του ήπατος, των ματιών και των πνευμόνων

Καλλιεργούσα τις δικές μου μουριές και μετά από μερικές φορές που κλάδεψα τα κλαδιά και έμαθα μια μυστική άκρη κηπουρού, το δέντρο ή ο θάμνος πολλαπλασιάστηκε καλά.

Στην πραγματικότητα, η κανονική βροχή (είναι αρκετά βροχερή αυτές τις μέρες στο Penang) και ο υγρός, καυτός ήλιος έχουν βοηθήσει το δέντρο να ανθίσει καλά. Χρησιμοποιώ επίσης πολύ λίπασμα (από τις δικές μου γλάστρες κομποστοποίησης) στο δέντρο, τοποθετώντας κατά καιρούς μεζούρες κομπόστ γύρω από τη ρίζα και τη βάση του δέντρου (ή όταν αισθάνομαι εργατικός κηπουρός).

Καθώς το γράφω αυτό, βρισκόμαστε στην τρίτη φάση του lockdown στη Μαλαισία (μέχρι τις 7 Ιουνίου ή είναι 10 Ιουνίου; Δεν μπορώ να θυμηθώ). Τόσο πολλά περισσότερα αγγειοπλαστική για το σπίτι και την κηπουρική υποθέτω! Ακόμη και η Σιγκαπούρη (όπου είναι η αδερφή μου) επιστρέφει επίσης σε μια φάση κλειδώματος καθώς εμφανίζονται παραλλαγές του ιού. Φαίνεται ότι δεν μπορείτε να διαβάσετε καμία είδηση ​​χωρίς να αναφέρετε τον ιό και πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε όλη την περιοχή. Ως κάποιος που εργάζεται στον ψηφιακό και κυρίως στο διαδίκτυο, ασχολούμαι με τα έργα των πελατών, ακόμη και με το δικό μας FB live και podcast. Αλλά λυπάμαι αυτούς που είναι στο λιανικό εμπόριο ή χρειάζονται πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση για να λειτουργήσει η επιχείρηση.

Η μυστική συμβουλή του κηπουρού είναι η εξής – για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους καρπούς της μουριάς, πρέπει να δέσετε το κλαδί της στον εαυτό της χρησιμοποιώντας δεσμούς καλωδίων! Δεν είμαι σίγουρος γιατί αυτό λειτουργεί, αλλά ενίσχυσε την παραγωγή φρούτων μουριάς. Βασικά, λυγίζετε το κλαδί προς τα πίσω στον εαυτό του.

Ή αυτό ή κλαδέψτε τα κλαδιά σαν τρελοί. Να είσαι αδίστακτος. Ανακάλυψα ότι όταν το έκανα αυτό στο φυτό μου τσίλι, άρχισε να βγάζει περισσότερα φύλλα και οι μίσχοι έγιναν πιο χοντροί. Από πολλές απόψεις λοιπόν, καλό είναι να κλαδεύετε τα φυτά σας.

Το κομπόστ κάνει τα φύλλα να μεγαλώνουν και να γυαλίζουν! Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η δική μου μουριά.


Κάθε φορά που ο άντρας μου κόβει τη μουριά, καταλήγουμε να πετάμε τα λεπτά κλαδιά. Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε μια μουριά κολλώντας το κλαδί μέχρι τη μέση στο έδαφος, αλλά δεν έχουμε χώρο για να καλλιεργήσουμε περισσότερες μουριές.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο σύζυγός μου έκανε ένα γύρο κλάδεμα της μουριάς και καταλήξαμε με πολλά φρέσκα φύλλα. Θυμήθηκα ότι αγόρασα τσάι από αποξηραμένα φύλλα μουριάς από το Chiangmai το 2014, νομίζοντας ότι ήταν ένα εξωτικό τσάι με φύλλα μόνο για να ανακαλύψω ότι θα μπορούσα να φτιάξω εύκολα αυτό το τσάι με φρέσκα φύλλα.

Τρώω τα ημίωρα φρούτα της μουριάς κάθε εβδομάδα. Κάθε φορά που είμαι έξω στον κήπο και βλέπω μερικά φρούτα έτοιμα να μαζευτούν, τα έβγαζα και τα έβαζα στο στόμα μου.

Συνήθως είναι τάρτες και τσακιζόμουν καθώς μασούσα τα φρούτα. Ωστόσο, ξέρω ότι το φρούτο είναι καλό για τα μάτια και με βάση το TCM, τα μάτια και το συκώτι συνδέονται, επομένως είναι εξαιρετικά και για το συκώτι.

Πώς να φτιάξετε τσάι μουριάς

Αποφάσισα να μάθω περισσότερα. Θα μπορούσα να πιω ένα τσάι από φρέσκα φύλλα και αποξηραμένα φύλλα; Και τι γίνεται με τη γεύση του;

Πήρα περίπου 3 φρέσκα φύλλα και τα έκοψα σε λωρίδες και τα έριξα με βραστό νερό και τα σκέπασα για 10 λεπτά να αφέψουν. Το τσάι από φύλλα μουριάς είναι ελαφρύ – κάποιοι το συγκρίνουν με το πράσινο τσάι. Δεν έχει έντονο γευστικό προφίλ, επομένως είναι ένα ευχάριστα ελαφρύ τσάι που μπορείτε να πίνετε όλη μέρα.

Τα υπόλοιπα φύλλα στέγνωσαν στον αέρα (αλλά φροντίστε να πλύνετε και να ξεπλύνετε πρώτα τα φύλλα). Τα έβαλα σε ένα σουρωτήρι και τα άφησα στον πάγκο της κουζίνας. Αργότερα πρόσθεσα μερικές συσκευασίες silica gel ανάμεσα στα φύλλα για να απορροφήσει την υγρασία και να επιταχύνει τη διαδικασία. Μετά από 3 ημέρες, τα φύλλα κουλουριάστηκαν και τσαλακώθηκαν και έγιναν χαρτί. Πήρα 3 ξερά φύλλα και τα έκοψα σε λωρίδες και πάλι, τα αφέψησα όπως έκανα με τα φρέσκα φύλλα.

Δεν είχα μεγάλη γεύση στη χρήση φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων για να είμαι ειλικρινής. Και τα δύο είχαν την ίδια γεύση. Δεδομένου ότι έχω μια ανθισμένη μουριά στον κήπο μου, μπορώ να πάρω φρέσκα φύλλα ανά πάσα στιγμή, οπότε πιθανότατα θα χρησιμοποιούσα φρέσκα φύλλα. Αλλά μπορώ να δω πώς τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να είναι χρήσιμα αν δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε τη δική σας μουριά.

Οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού μουριάς

Οφέλη, αυτό το τσάι είναι πραγματικά μια δύναμη καλοσύνης.

Από την άποψη του TCM, το φύλλο μουριάς ή το Sang Ye είναι ωφέλιμο για το συκώτι και τους πνευμονικούς μεσημβρινούς καθώς είναι κρύο στη φύση με γλυκιά και πικρή γεύση. Διώχνει τον αέρα, καθαρίζει τη θερμότητα, ενυδατώνει τους πνεύμονες, καταπραΰνει το συκώτι και προάγει την υγεία των ματιών. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άτομα που έχουν ήπιο πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα, ξηρότητα λαιμού και στόματος, επώδυνα ή πρησμένα μάτια, προβλήματα όρασης, δερματικά εξανθήματα και ζάλη. Τα άτομα με ρινορραγία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τσάι από φύλλα μουριάς καθώς δροσίζει το αίμα.

Λέει αυτή η έρευνα:

«Οι βαθύχρωμοι καρποί της μουριάς είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των ανθοκυανινών και των καροτενοειδών. Αντιπροσωπεύουν ένα από τα οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες φλαβονοειδών στα φυτά. Τέτοιες φυσικές ουσίες που εξάγονται από φυτά έχει αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της υγείας και τη διαχείριση ασθενειών από την αρχή του καταγεγραμμένου ιστορικού. Η μουριά χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε κινέζικα φάρμακα ως φαρμακευτικό για αντιπυρετικά διουρητικά, προστασία του ήπατος, βελτίωση της όρασης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η διαιτητική μουριά έχει αναφερθεί ότι δεν έχει μόνο αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση, αλλά και καρδιαγγειακές, ηπατο- και νευροπροστατευτικές ιδιότητες».

Σημειώστε τις λέξεις που έχω επισημάνει με έντονους χαρακτήρες.

Το φύλλο μουριάς χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία του διαβήτη καθώς και ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που περνάμε τώρα – Covid και όλα αυτά – θα πρότεινα να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας χρησιμοποιώντας φυσικά καλλιεργούμενα (βιολογικά) αφεψήματα φύλλων και αφεψήματα που είναι απλά και εύκολα να τα φτιάξουμε για την οικογένεια.

Ο καιρός τώρα είναι επίσης υγρός και ζεστός και αισθάνομαι ιδιαίτερα τη ζέστη κυριολεκτικά. Συχνά μπαίνω στον πειρασμό να ανάψω το κλιματιστικό αλλά προσπαθώ να μην προσθέτω περισσότερη «ζέστη» στο περιβάλλον. Έτσι, αν αισθάνομαι ζέστη, θα φτιάξω στον εαυτό μου μια κούπα τσάι από φύλλα μουριάς.

Από τη δυτική σκοπιά, τα φύλλα μουριάς περιέχουν ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο εκτός από βήτα-καροτίνη και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C). Τόσο η βήτα-καροτίνη όσο και η βιταμίνη C είναι σημαντικά για το καλό δέρμα και την καλή υγεία των ματιών.

Οι πλούσιες ενώσεις του γαλλικού οξέος βοηθούν στον διαβήτη τύπου 2, συμβάλλοντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Βοηθά επίσης στην αρθρίτιδα και καταπολεμά την κακή χοληστερόλη.

Γιατί να μην προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε αυτή τη μουριά σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας; Πάρτε ένα ή δύο κλαδιά και απλώς τρυπήστε τα στο έδαφος ή σε μια γλάστρα. Όπως μπορείτε να δείτε έχει πολλά οφέλη για την υγεία (δεν είναι περίεργο που οι μεταξοσκώληκες αγαπούν αυτό το φύλλο).

Leave a Comment