Πίνοντας ξανά το Ba Zhen Tang και περισσότερα μυστικά για τα μαλλιά!

Θυμάστε τον τελευταίο γύρο όπου ανέφερα ότι είχα προβλήματα τριχόπτωσης;

Λοιπόν, διάβασα μέσα από το blog μου και ανακάλυψα ότι υποφέρω τρελά από αυτό το θέμα εδώ και μερικά χρόνια. (Γι’ αυτό το blogging δεν χρησιμεύει μόνο ως γνώση για τους άλλους αλλά και ως υπενθύμιση στον εαυτό μου κάθε φορά που ξεχνάω τα προβλήματα υγείας μου. Απλώς χτενίζω το δικό μου blog και ανακαλύπτω πράγματα που έχω ξεχάσει!)

Έτσι, το 2017, είχα ακόμα προβλήματα με την πτώση των μαλλιών. Μισούσα να λούζω τα μαλλιά μου γιατί με πιάνει τόσο κατάθλιψη βλέποντας την μάζα των μαλλιών στο κάλυμμα της αποχέτευσης. Θα έπλενα τα μαλλιά μου κάθε 2 ημέρες γιατί νομίζω ότι το υπερβολικό λούσιμο των μαλλιών θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο καιρός στη Μαλαισία είναι πάντα ζεστός και υγρός. Το τριχωτό της κεφαλής μου φαγούραζε και ίδρωνε και αυτό ήταν επίσης μια υπενθύμιση να λούσω τα μαλλιά μου. Δοκίμασα μερικά σαμπουάν – από το ακριβό L’Occittane (που δεν έκανε τίποτα θεαματικό παρά την τιμή των 80 RM) μέχρι το εμπορικό σούπερ μάρκετ Rejoice (μου έδωσε ένα καθαρό τριχωτό της κεφαλής ΑΛΛΑ συνέχισα να σκεφτόμουν όλα τα SLS στο σαμπουάν).

Δοκίμασα επίσης σαμπουάν χωρίς χημικά από την Human Nature, μια φιλιππινέζικη μάρκα, αλλά η γκάμα καθαρισμού έκανε τα μαλλιά μου να τρίζουν, αλλά οι τρίχες συνέχιζαν να πέφτουν.

Κατά βάθος ήξερα ότι ήταν εσωτερικό. Ήταν το φαγητό. Μάλλον ήταν κάποια ανισορροπία κάπου μέσα μου.

Φέτος, λοιπόν, με τη λήψη αποφάσεων για την έναρξη του 2018, έδωσα στον εαυτό μου την πρόκληση να μάθω τι δεν πάει καλά με το εύστοχα ονομαζόμενο Project Hair Restoration.

Ναι, επρόκειτο να αποκαλύψω ποια σκουπίδια έφραζαν το σύστημά μου.

Πριν από μερικά χρόνια, συνάντησα έναν νεαρό Κινέζο γιατρό/πρακτικό της TCM όταν έφερα τη Lauren, μια Αυστραλή καλλιτέχνη σε αυτό το κινεζικό κατάστημα ιατρικών βοτάνων στην Paya Terubong. Το πώς γνώρισα τη Λόρεν ήταν αστείο ή ίσως όχι.

(Η Lauren κάνει βοτανικές καλές τέχνες και πριν φύγει, μου έδωσε ακόμη και τη ρίζα ginseng που αγόρασε. Είπε ότι δεν θα μπορούσε να πάρει τη ρίζα πίσω στην Αυστραλία ούτως ή άλλως και ακόμα κι αν το έκανε, δεν θα ήξερε πώς να παρασκευάστε το παρασκεύασμα.)

Η Λόρεν σχεδίαζε σκίτσα κινέζικων βοτάνων με μολύβι στο Πενάνγκ. Τη γνώρισα όταν έκανε την έρευνά της για τα βότανα στο Ren I Tang, ένα καφέ/μπουτίκ ξενοδοχείο στη Μικρή Ινδία. Αρχίσαμε να μιλάμε όπως ξέρετε, απλά είμαι περίεργος γιατί αυτός ο ang moh ενδιαφερόταν για τα βότανα. Καθώς ο Nic είναι καλλιτέχνης και εγώ είμαι οπαδός του TCM, είχαμε πολλά κοινά πράγματα για να συζητήσουμε.

Μας είπε επίσης ότι οι αρχικοί άνθρωποι που έτρεχαν και διαχειρίζονταν το Ren I Tang (που ήταν πραγματικά μια παλιά κινεζική ιατρική αίθουσα που έγινε καφέ/ξενοδοχείο) είχαν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους στην Paya Terubong. Μας σύστησε τη Μελίσα, η οποία ήταν νύφη του αρχικού ιδιοκτήτη. Η Melissa ήταν επίσης επαγγελματίας TCM και μιλούσε αγγλικά και βοηθούσε τη Lauren να εντοπίσει βότανα για το καλλιτεχνικό της έργο. Εκείνη την εποχή, η Lauren έμενε στο Hotel Penaga, το οποίο της πρόσφερε ένα στούντιο για χρήση (ναι, ακριβώς στον τελευταίο όροφο του Hotel Penaga) καθώς ήταν η καλλιτέχνιδα στην κατοικία.

Μόνο αργότερα ανακάλυψα ότι η μάρκα Ren I Tang (ή Yin Oi Tong) είναι αρχαία. Η ιατρική αίθουσα υπάρχει από το 1796!

Τώρα αν ζείτε στο Penang, θα έχετε δει μερικές παραλλαγές του ονόματος. Υπάρχει το Nyin Oi Tong. Μετά υπάρχει αυτό το Γιν Οι Τονγκ. Προφανώς, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο (ρώτησα τον Κινέζο γιατρό μου, ο οποίος είναι άμεσος απόγονος ενός από τους συνεργάτες που κατείχαν το Yin Oi Tong περίπου το 1786). Είτε πρόκειται για Ren I Tang είτε για Yin Oi Tong, είναι βασικά μια γενική ονομασία.

Η Λόρεν παρατήρησε ότι ήθελε να επισκεφτεί το ιατρικό κατάστημα Paya Terubong, αλλά δεν είχε αυτοκίνητο και δεν ήξερε πώς ήταν τα δρομολόγια του λεωφορείου. Μας αρέσει να παίρνουμε φίλους στο Penang και της είπα ότι θα μπορούσαμε να την πάμε εκεί με το αυτοκίνητό μας. Ήταν ενθουσιασμένη και έτσι καταλήξαμε στην ιατρική αίθουσα Yin Oi Tong στο Paya Terubong.

Φυσικά, η Lauren έφυγε από την Penang. Νομίζω ότι τη γνωρίσαμε το 2012 και δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου πήρε τόσο πολύ να μπω στο blog για αυτήν την περιπέτεια. Αλλά βλέπετε, ποτέ κανείς δεν κόβει το παζλ μέχρι πολύ αργότερα.

Έτσι γνώρισα την Πρισίλα, την τωρινή μου γιατρό TCM.

Όταν τη γνώρισα, σκέφτηκα ότι ήταν πολύ ωραίο που ήταν μια νεαρή sinseh. Πάντα συναντούσα παλιούς sinsehs και πολλοί ήταν άρρωστοι άντρες στα 70 τους τουλάχιστον. Εδώ ήταν μια νεαρή γυναίκα στα 30 της που δεν έμοιαζε με σινσέ αλλά ήταν και διατηρούσε επίσης την οικογενειακή της επιχείρηση – πουλούσε κινέζικα βότανα και χάπια. Ο πατέρας της ήταν σινσέ και η κουνιάδα της Μελίσα είναι επίσης σινσέ.
Ήμουν τόσο άρρωστος και κουρασμένος από την τριχόπτωση που ξέσπασα σε κλάματα μια μέρα μπροστά στον Νικ. Ο σύζυγός μου με βλέπει να κλαίω μόνο όταν είμαι αναστατωμένος μαζί του, οπότε αυτή ήταν μια εντελώς νέα εμπειρία. Έσκασα τις ανησυχίες μου και του είπα ανένδοτα ότι επρόκειτο να ανακαλύψω τη βασική αιτία, μια για πάντα και θα ξεκινούσα με την επίσκεψη σε ένα sinseh.
Αυτό ήταν το ψήφισμά μου για το 2018, ανάμεσα σε πολλά άλλα ψηφίσματά μου.
Αυτός ήταν ο τρόπος που κατέληξα να επικοινωνήσω με την Priscilla και να της πω τα δεινά μου. Της είπα ότι θα την επισκεφτώ εκείνη την εβδομάδα. Και το έκανα.
Το κατάστημά της δεν περιγράφεται σε μια σειρά από απλά μαγαζιά κατά μήκος της Paya Terubong. Με κάθισε και ένιωσε τον δεξιό και τον αριστερό μου σφυγμό. Μου ζήτησε να βγάλω τη γλώσσα μου. Μου έκανε μερικές ερωτήσεις και μετά μου είπε ότι έχω πολλά προβλήματα με τον αέρα. Αυτό ήταν αλήθεια. Ακόμα και ο ρεφλεξολόγος μου μου είπε ότι είχα πολύ «στηθάγχη» ή αέρια.
Ίσως ήταν άγχος ή ακανόνιστες ώρες γευμάτων. Ίσως ήταν και τα δύο. Δεν συμπεριφερόμουν πολύ καλά στον εαυτό μου. Γλιστράω αργά. Δούλεψα πολύ στον υπολογιστή.

Ρώτησε επίσης αν έπινα φιλτραρισμένο νερό που δεν ήταν βρασμένο. Είπα ναι. Φαίνεται ότι το φιλτραρισμένο νερό είναι πολύ δροσερό για τα συντάγματα των γυναικών. Ο Νικ γέλασε με την ιδέα (καλά, όχι μπροστά της), αλλά είπα ότι θα βράζω το πόσιμο νερό μου από τώρα και στο εξής, αν αυτό το απλό βήμα με βοηθούσε να μειώσω το αέριο.

Μου συνταγογράφησε αυτά τα μικροσκοπικά μαύρα χάπια. Είπα ότι θα τα έπαιρνα δύο φορές την ημέρα, κάθε φορά πριν από τα γεύματα. Υποτίθεται ότι θα επαναφέρει την τάξη στο στομάχι μου.

(Δεν πίνω ποτέ παγωμένο νερό ή παγωμένα ποτά. Δεν πίνω ποτέ καφέ. Δεν τσιμπολογώ σχεδόν πρόχειρο φαγητό εκτός από εκείνες τις μέρες του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που θέλω ένα αλμυρό σνακ. Δεν έχω ποτέ παγάκια στην κατάψυξή μου, εκτός αν φτιάχνω σαπούνι! Ναι, χρειάζομαι πάγο για το μπάνιο με παγωμένο νερό όταν φτιάχνω σαπούνια.)

Όσον αφορά τα προβλήματα με την πτώση των μαλλιών μου, μου συνέστησε να φτιάξω το Ba Zhen Tang. Πάντα πίστευα ότι έπινα αρκετά από αυτό κάθε μήνα, αλλά με εκπλήσσει με 3 δηλώσεις:
1. Το Ba Zhen Tang μπορεί να παρασκευαστεί και να πίνεται κάθε εβδομάδα.
2. Το Ba Zhen Tang μπορεί να παρασκευαστεί μόνο του χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε κρέας/κοτόπουλο ή αυγό.
3. Το Ba Zhen Tang μπορεί να απορροφηθεί από άνδρες χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες, αρκεί να είναι το δεύτερο παρασκεύασμα (μετά την πρώτη παρασκευή, τα βότανα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν τη δεύτερη φορά. Αυτή η δεύτερη – αν και πιο αραιωμένη έκδοση – είναι κατάλληλο για άνδρες)
Ο λόγος για την πτώση των μαλλιών, λέει, είναι ένα πρόβλημα αίματος. Απλώς δεν υπάρχει αρκετό αίμα και το αίμα δεν κυκλοφορεί. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσετε το αίμα είναι να πίνετε μια εβδομαδιαία παρασκευή του Ba Zhen Tang.
Δεν θα ζεσταθώ; ρωτάω διστακτικά.
Δύναμη μέσα από αυτό, λέει με σιγουριά.
Δεν θα επηρεαστεί η Ba Zhen Tang από τα χάπια που μου έδωσε; Προφανώς δεν θα γίνει.
Καθώς το γράφω αυτό, έχω πιει ήδη τρεις φορές την εβδομάδα το Μπα Τζεν Τανγκ. Το ψήνω στην αργή κουζίνα μου στο Auto για 4 ώρες. Είναι αρκετό για 2 μπολ. Πίνω το ένα μπολ πριν κοιμηθώ και το άλλο το κρατάω στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.
My Ba Zhen Tang βότανα. Φαίνονται καθαρά και φρέσκα!

Μια πιο προσεκτική ματιά στα βότανα Ba Zhen Tang, στο μεταλλικό μου σουρωτήρι. Ξεπλένω γρήγορα τα βότανα πριν τα βάλω στο slow cooker.
Δεν πετάω τα βότανα – κάνω μια δεύτερη, πιο ελαφριά παρασκευή προσθέτοντας ζεστό νερό στα ίδια μυρωδικά στο slow cooker και ψήνω στο Auto για τις επόμενες 8 ώρες (απλώς το ενεργοποιώ όταν κοιμάμαι) . Είναι έτοιμο την επόμενη μέρα για τον Νικ. Συνήθως αποθηκεύω αυτό το δεύτερο παρασκεύασμα σε μια φιάλη θερμός, έτσι ώστε ο Nic να μπορεί να το πιει όποτε θέλει. Το βρίσκει αναζωογονητικό. Λέει ότι του δίνει περισσότερη ενέργεια και νιώθει λιγότερο κουρασμένος ακόμα και μετά από αργά τα βράδια και δουλεύει στον υπολογιστή.
Διαπιστώνω επίσης ότι έχω περισσότερη ενέργεια. Ίσως είναι το μόνο που τροφοδοτείται το Qi και συσσωρεύεται αίμα.
Μετά τη λήψη των χαπιών επίσης, η αέρια μου έχει μειωθεί πολύ. Συνήθιζα να ρέψω πολύ τα πρωινά αλλά τώρα αυτό ανήκει στο παρελθόν. Είμαι στο 5ο μπουκάλι μου με τα χάπια (κάθε φιάλη μου διαρκεί μόνο μια εβδομάδα), οπότε είναι περίπου 5 εβδομάδες από τη λήψη των χαπιών.

Παρατήρησα επίσης την έλλειψη αέριας κυκλοφορίας μετά τους 2 τελευταίους γύρους συνεδριών ρεφλεξολογίας για τις οποίες είμαι ευχαριστημένος.

Όσο παίρνω αυτά τα χάπια, έχω κόψει τις κανονικές μου κάψουλες με βιταμίνες C και μουρουνέλαιο.
Η πτώση των μαλλιών μου φαίνεται να έχει μειωθεί. Εξακολουθώ να παρακολουθώ τις τρίχες στο κάλυμμα της αποχέτευσης μετά από κάθε λούσιμο.
Χρησιμοποιώ επίσης ένα σαμπουάν με δεντρολίβανο από τη μάρκα Human Nature (ναι, η ίδια φιλιππινέζικη μάρκα μη χημικών προϊόντων) που θεωρώ ότι βοήθησε κατά κάποιο τρόπο. Το δεντρολίβανο, άλλωστε, είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό το σαμπουάν είναι επίσης πιο κατάλληλο για τα μαλλιά μου – δεν στεγνώνει τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής μου και μυρίζει ευχάριστα! Ξαναπαραγγέλνω το δεύτερο μπουκάλι μου και το συμπληρώνω με το μαλακτικό δεντρολίβανου επίσης.
Θα μοιραστώ περισσότερα καθώς πίνω περισσότερο Ba Zhen και θα δω τι θα γίνει.

Ήδη νιώθω καλύτερα – δεν είμαι σίγουρος αν είναι ψυχολογικό ή όχι. Νιώθω περισσότερη αισιοδοξία ότι το πρόβλημα με τα μαλλιά μου θα εξαφανιστεί. Πιστεύω ότι το Project Hair Restoration έχει ξεκινήσει καλά, δεν νομίζετε;

Leave a Comment